12 Δεκ 2011
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων προσκάλεσε το Παιδικό Μουσείο στην Αντίπαρο, που ανταποκρίθηκε πρόθημα, έδωσε δυο διαλέξεις στα παιδιά και τους γονείς και οργάνωσε μια θεματική δραστηριότητα δείχνοντας μας πως μπορούμε να κατασκευάσουμε χριστουγεννιάτικα παιχνίδια από αντικείμενα που μάλλον θα πετούσαμε στα σκουπίδια.
Μιλήσαμε με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου που μας είπε τα εξής:...

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1987. Η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά, τις ανάγκες και τις δυνατότητες τους, στη λογική του χρησιμοποιώ όλες μου τις αισθήσεις, δηλαδή δεν υπάρχει μην αγγίζεται, αλλά αγγίξτε για να καταλάβετε τον κόσμο που σας περιβάλλει. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα.
Ξεκίνησε από  την Αμερική πριν από 110 χρόνια. Το πρώτο έγινε στη Νέα Υόρκη στο Μπρούκλιν. Το 1987 το κλίμα στην Ελλάδα ήταν πολύ ανώριμο για να δεχτεί μια τέτοια ιδέα, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια και γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε τότε μια ομάδα φοιτητών μέσα στην όποια ήταν και η Σοφία Μελά που είχε και την αρχική ιδέα γιατί είχε σπουδάσει στην Βοστόνη και είχε δει όλη την ιδέα να λειτουργεί. Κάναμε λοιπόν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, όπου υπάρχουν άτομα που εργάζονται κανονικά αλλά υπάρχουν και αρκετοί εθελοντές. Εργάζονται συνολικά 8 άτομα με σχέση αορίστου χρόνου και αλλά 15 περίπου άτομα με σχέση ορισμένου χρόνου ανάλογα με τις δραστηριότητες του Μουσείου.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει στέγη στο Μουσείο και κατά τα άλλα στηρίζεται οικονομικά σε διάφορες χορηγίες, στις συνδρομές των μελών του που είναι περίπου 70, από έσοδα των προγραμμάτων του Μουσείου και δωρεές. Πολλές από τις εργασίες του Μουσείου καλύπτονται από εθελοντική εργασία.
Ο σκοπός του Μουσείου είναι παιδαγωγικός, δηλαδή θέλουμε να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο που το περιβάλλει, γιατί το παιδί μαθαίνει καλύτερα μέσα από την χρήση αντικειμένων. Γενικά φεύγουμε από το επίπεδο του απλώς «βλέπω» και πάμε στο επίπεδο του «κάνω». Γι’ αυτό και πολλά μουσεία στην Αμερική λένε «please touch» «παρακαλούμε αγγίξτε», γιατί μέσα από αυτό μαθαίνουμε καλύτερα. Απευθύνεται σε παιδιά κυρίως μέχρι 12 ετών
Στη σημερινή μας δραστηριότητα το θέμα μας ήταν γιορτινό συνδυασμένο με την ιδέα τις ανακύκλωσης. Δηλαδή δημιουργία χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών από υλικά που θα πετούσαμε ως άχρηστα. Δεν αγοράστηκε τίποτα.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παρείχε στέγη και τροφή και η Blue Star μας παρείχε τα εισιτήρια.
Στη συζήτηση μας εκφράστηκε και η ευχή να γίνει κάτι πιο μόνιμο στο νησί μας. Ας εξετάσει ο Δήμος την δυνατότητα αυτή.
Η ομάδα από το Παιδικό Ελληνικό Μουσείο που επισκέφτηκε το νησί μας είναι:

Μπέλλα Μουρατιάν Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου
Ελίζα Οικονομίδου
Δημήτρης Μηκογιάννης
Κατερίνα Παπανικολάου
Αγγελική Ζώγα
Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ, καθώς και το δικό μας Σύλλογο Γονέων που πήρε αυτή την ωραία πρωτοβουλία.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύλλογος Γονέων και ο υπό σύσταση Σύλλογος Εν Πλω. Αυτοί οι δύο συνέβαλλαν στη διοργάνωση. Μπράβο στη δημαρχάρα μας που τίμησε το γεγονός. Μπράβο και στους υπόλοιπους αιρετούς που ούτε ένα πέρασμα δεν έκαναν. Μόνο το μπλε δέντρο στην πλατεία τους συγκίνησε φαίνεται, αυτό που έκανε μαζί με τα άλλα στολίδια δέκα χιλιάρικα.
Χρόνια πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου, και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο που γιόρτασαν μαζί με 50 περίπου οικογένειες την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Χαίρομαι που τέτοιες πρωτοβουλίες και κινήσεις βρίσκουν στόχο! Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!
ΕΛΠΙΔΑ.

Ενωτική Κίνηση Προόδου

Ενωτική Κίνηση Προόδου
Ο εκλογικός συνδυασμός ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ αντιπροσωπεύει την ενότητα όλων των Αντιπαριωτών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, με μοναδικό σκοπό να αντιμετωπίσει όλα τα τοπικά προβλήματα με επιτυχία. Στο μοναδικό κόμμα που πιστεύουμε είναι το "κόμμα των Αντιπαριωτών". Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Είναι κοινά για όλους. Όλοι μαζί μονιασμένοι μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διχόνοια και η στείρα αντιπαράθεση, δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Επισκέπτες

Popular Posts

Blogroll

Blogger templates

BTemplates.com

About

Blogroll

Weekly post