19 Φεβ 2011
Διαχείριση υδατικών πόρων Αντιπάρου
Μια πρόταση της μείζονος μειοψηφίας
Αντίπαρος Φεβρουάριος 2011


Εισαγωγή

Το παρόν κείμενο περιέχει τις προτάσεις της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αντιπάρου, στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων του νησιού.
Θέλουμε να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι το παρόν κείμενο δεν μπορεί να είναι εξαντλητικό, αφού χρειάζεται η συνεισφορά, η γνώμη και η συναίνεση όλων για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική Διαχείριση, όπως επίσης είναι δυνατό να χρειάζεται μακροπρόθεσμα, και η γνώμη ειδικών επιστημόνων.

Τουριστική Ανάπτυξη στο νησί μας συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας μια δυναμική, που εάν συνοδευτεί από μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο, είναι βέβαιο ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί.
Η διασφάλιση αφ’ ενός μεν της επάρκειας, αφετέρου της ποιότητας του νερού, είναι αυτονόητο ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της οικονομικής , αλλά και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Για το λόγο αυτό, είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη χάραξης μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που θα διασφαλίζει τα παραπάνω.

 Ακόμα κι εάν η αγροτική παραγωγή του νησιού, που γενικά είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, δεν είναι σημαντική στο νησί μας, η κατανάλωση του νερού βαίνει αυξανομένη, λόγω της αυξανόμενης ανάπτυξης. Μπορεί δε μαζί με την αποχέτευση να αποτελέσουν παράγοντες, η έλλειψη των οποίων, μπορεί να σταματήσει την ιδία την ανάπτυξη και φυσικά να απειλήσει την  τοπική Οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, αφού εξ αιτίας κυρίως των σημερινών κλιματολογικών συνθηκών, θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουμε (κυρίως στο Αιγαίο), σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού στο άμεσο μέλλον. Είναι λοιπόν παραπάνω από επιβεβλημένο, να υπάρξει μια σοβαρή Αειφορική Διαχείριση των Υδατικών πόρων. Δηλαδή, διαχείριση που ικανοποιεί τις σημερινές ανάγκες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανοποίηση των αναγκών των επομένων γενεών.

Άμεσες προτεινόμενες ενέργειες

1.Επιθεώρηση και αντικατάσταση όλων των υδρομετρητών που δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, ούτως ώστε κάθε πολίτης να έχει ακριβή εικόνα της κατανάλωσης του και να πληρώνει αυτό που του αναλογεί.
2.Τοποθέτηση όλων των μετρητών σε κατάλληλα και εύκολα προσβάσιμα στον αρμόδιο για την καταμέτρηση υπάλληλο σημεία .
3.Να γίνεται έκδοση λογαριασμών σε τακτά χρονικά διαστήματα με την ακριβή κατανάλωση κάθε χρήστη. Έτσι αποφεύγονται η κατά προσέγγιση χρεώσεις, που δημιουργούν διαφορές και προστριβές μεταξύ πολιτών και Δήμου.
4.Να ορισθούν προθεσμίες πληρωμών λογαριασμών και ανάλογα πρόστιμα για καθυστερήσεις. Πρέπει ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων του.
5.Να οριστούν τιμές για αντικατάσταση μετρητών.
6.Να οριστεί πολιτική διακοπής νερού και τα ανάλογα πρόστιμα επανασύνδεσης.
7.Να γίνεται άμεση αποκατάσταση βλαβών.
8.Να ελεγχθούν οι απώλειες νερού, που δεν είναι ορατές. Μια εύκολη μέθοδος, είναι να ελεγχθεί η κατανάλωση τις νυχτερινές ώρες 2:00 – 4:00, που συνήθως δεν υπάρχει η είναι αμελητέα η οικιακή κατανάλωση. Επομένως εάν υπάρχει σοβαρή κατανάλωση το διάστημα αυτό, αυτή θα οφείλεται σε διαρροή του δικτύου.
9.Να διανεμηθούν σε όλους τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων αυτοκόλλητα μηνύματα, που θα παρακινούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες να μην σπαταλούν το νερό άσκοπα και να τοποθετηθούν σε εμφανή σημεία εντός των τουαλετών
10.Να γίνει καταγραφή και χαρτογράφηση όλων των γεωτρήσεων και να διενεργείται τακτικός έλεγχος των
11.Να χρησιμοποιηθεί το νερό της Φοινικιάς και Καλκούνας, αντί να χάνεται στη θάλασσα
12.Να δημιουργηθεί πολιτική για τις πισίνες
13.Να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο δίκτυο και για λόγους υγείας των κατοίκων
14.Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες της Αντιπάρου για την κρισιμότητα του θέματος με κατάλληλες αφίσες, φυλλάδια ομιλίες και οτιδήποτε άλλο κρίνεται σκόπιμο
15.Να τυπωθεί και διανεμηθεί στους κατοίκους  του νησιού φυλλάδιο με τους κανόνες χρήσης και πρακτικές εξοικονόμησης νερού.
16.Να γίνεται μέτρηση κατανάλωσης σε ημερήσια βάση, για την δημιουργία στατιστικών δεδομένων, που θα βοηθούν στη λήψη μελλοντικών αποφάσεων.
17.Να εφαρμοστεί κλιμακωτή τιμολόγηση και να ληφθούν υπόψη οι επαγγελματικές ανάγκες.
18.Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την έγκαιρη επιδιόρθωση βλαβών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μεσομακροπρόθεσμες Ενέργειες

1.Να τοποθετηθούν βάνες απομόνωσης περιοχών, με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να αδειάσει όλο το δίκτυο, για να διορθωθεί μια σοβαρή βλάβη.
2.Να δημιουργηθεί πολιτική για την άρδευση καλλιεργειών και την   κάλυψη κτηνοτροφικών αναγκών. (Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, ποιοι δικαιούνται, τι τιμολόγηση ακολουθείται κλπ).
3.Να εξεταστεί η κατάργηση όλων των παράνομων γεωτρήσεων και να καταργηθεί η χορήγηση νέων αδειών.
4.Να εξεταστεί η δυνατότητα υποχρεωτικής δημιουργίας δεξαμενών συλλογής βρόχινου νερού στις νέες οικοδομές, αναλόγως των τ.μ.
5.Να επισπευσθούν οι ενέργειες για δημιουργία σταθμών αφαλάτωσης.
6.Να δημιουργηθεί, τουλάχιστον ένα σημείο παροχής πόσιμου νερού για τους κατοίκους και να ελέγχεται τακτικά.
7.Να συμβουλευτούμε ειδικούς επιστήμονες για δημιουργία Ταμιευτήρων η οτιδήποτε άλλο κρίνεται σκόπιμο.

Το νερό είναι κληρονομιά και όχι εμπορευματικό προϊόν και υποχρεούμαστε να το παραδώσουμε ποιοτικό στις επόμενες γενεές.

0 σχόλια:

Ενωτική Κίνηση Προόδου

Ενωτική Κίνηση Προόδου
Ο εκλογικός συνδυασμός ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ αντιπροσωπεύει την ενότητα όλων των Αντιπαριωτών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, με μοναδικό σκοπό να αντιμετωπίσει όλα τα τοπικά προβλήματα με επιτυχία. Στο μοναδικό κόμμα που πιστεύουμε είναι το "κόμμα των Αντιπαριωτών". Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Είναι κοινά για όλους. Όλοι μαζί μονιασμένοι μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διχόνοια και η στείρα αντιπαράθεση, δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Επισκέπτες

Popular Posts

Blogroll

Blogger templates

BTemplates.com

About

Blogroll

Weekly post